Čedomir Čupić, poziv na bojkot izbora u Srbiji

Čedomir Čupić, Profesor Univerziteta u Beogradu uputio je svojim kolegama poziv na bojkot raspisanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji. Evo, da čujete šta piše u ovom pozivu.

“Poziv na bojkot izbora

Svesni uloge koju imamo u društvu, mi članovi akademske zajednice pozivamo građane Srbije na bojkot predstojećih izbora.

Građani su od nas tražili da se aktivnije angažujemo u društvenoj sferi i da pomognemo u rešavanju nagomilanih problema koji opterećuju celokupnu javnost u Srbiji. Polazeći od opšte poznate činjenice da se demokratsko društvo bazira na volji većine, a koja se ustanovljava na slobodnim i poštenim izborima i glasanjima, odlučili smo da se javno oglasimo o predstojećim izborima, uslovima i posledicama koje ih prate.

Nikada ranije u Srbiji nije postojalo manje medijskih sloboda i nikada građani nisu bili izloženi većim pritiscima i prisiljavanju da glasaju za vladajuću stranku.

Javni medijski servis ne vrši svoju funkciju, već se bavi zataškavanjem i obmanjivanjem građana, a sve sa ciljem prikrivanja rezultata štetočinske politike vladajućih stranaka. Ostale televizije sa nacionalnom pokrivenošću sprovode brutalnu, primitivnu i degutantnu propagandu u korist vlasti, a tabloidne novine, za korist vlasti, pored snishodljive glorifikacije predsednika vladajuće stranke, ne prezaju od namerne proizvodnje i plasiranja lažnih informacija i vesti usmerenih protiv svih neistomišljenika vlasti. Pretnje i uslovljavanja koje zaposleni trpe od poslodavaca i zastrašivanja građana telefonom i na kućnim adresama svakodnevica su već sada, mnogo pre samih izbora. Sva ta represija direktno je organizovana od strane vladajuće stranke koja time pokazuje da ostanak na vlasti želi da obezbedi antidemokratskim nasilnim metodama.

Pored mnoštva drugih, već su ovo sasvim dovoljni razlozi za konstataciju da nema ni elementarnih uslova za održavanje regularnih, slobodnih i fer izbora. Baviti se ostalim razlozima čak nije ni primereno u ovom trenutku jer su odsustvo slobode i represija neprikosnoveno najvažniji i odlučujući za kvalifikaciju izbora kao neprihvatljivih. Neobavešteni i zastrašeni građani ne mogu kompetentno i bez straha da iskažu svoju volju i to predstojeće izbore, već sada, čini suprotnim standardima koji važe u civilizovanim društvima. Autokratska vlast u Srbiji se oglušila na mnoštvo apela i zahteva za poboljšanje izbornih uslova, tako da je iluzorno očekivati da bi učinila išta na obezbeđivanju pravih slobodnih izbora čak i da sada ima vremena za to, a dovoljno vremena svakako nema.

Zbog navedenog, smatrajući da nisu ispunjeni ni elementarni uslovi da
predstojeći izbori mogu da se okvalifikuju kao regularni, mi dolepotpisani članovi akademske zajednice izlazimo sa ovim pozivom građanstvu da na njima ne uzmu učešće. Bojkot ovih i ovakvih izbora je naš način da iskažemo naše nepristajanje na represiju i uvođenje diktature, a dugoročni cilj bojkota je da dovede do izbora po najvišim demokratskim standardima kakve građani Srbije zaslužuju.

Ovo je naš način da iskažemo nepristajanje na represiju i uvođenje diktature. Dugoročni cilj su izbori po najvišim demokratskim standardima.”

 

Evo i video priče:

 

Miroslav Miletić

Hvala vam što pratite ovu emisiju. #PodržiIzGlave – klikni ovde i doniraj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close