Čovek i pas: izbori ili bojkot, lažna dilema

I Djidji je pao u dilemu – izbori ili bojkot. Tačno ga osećam. Kunja po kući i razmišlja. Ali ne vidi mučenik, kao što to ne vidi ni većina ljudi, da je dilema izbori ili bojkot lažna.
Na izborima će biti kao i do sad, možda čak i (brže, jače) bolje. Dakle, ne džipovi nego blindirani džipovi, zašto da ne i blindirani autobusi, blindirane izborne kutije, blindirani mobilni telefoni, spiskovi glasača, bugarski vozovi, sve ono što izbore u ovoj zemlji oduvek čini fer, demokratskim i poštenim.
Vlast će učiniti sve da budu opet takvi i da ih naravno dobije. Svuda. U svakom mestu. Od ulaza u zgradu ili dvorišta do republičkog parlamenta. Klasičan masakr glasačkim kutijama.
Evo, ovako: Djidji i ja da stanemo pored samo jedne kutije gde bi svi glasali, Djidji i ja da brojimo glasove – opet bi pobedila lista “Aleksandar Vučić jer volim da pobedim”.
Izbori ili bojkot u stvari nisu prava dilema, pravo pitanje. Pravo pitanje je: u kakvoj zemlji živimo?
Odgovor je jednostavan: živimo u zemlji u kojoj se ne poštuju zakoni. Za nekog može sve za nekog nema ništa. Neko može za pare neko ne može ni za pare. A neko može i protiv zakona.
Zemlja koja je kriminalizovana, devastirana, kako kažu stručna lica, zemlja u kojoj nismo svi jednaki, gde nema slobode medija (da ne drobim opet na tu temu), zemlja koja je potonula u verbalno i fizičko nasilje, dakle takva zemlja, naša majka Srbija, nema ne samo elementarne uslove za održavaje izbora nego nema elementarne uslove da o izborima uopšte razgovaramo.
Slično je i sa bojkotom: opozicija se uveliko zahuktava i čini sve što je u njenoj moći da stigne i prestigne vlast, da napravi sličnu situaciju kao i po pitanju izbora. Kako je počelo još malo pa neće postojati ne uslovi za održavanje bojkota nego ni uslovi za razgovor na temu bojkota.
Taka tura, što kažu.
A, šta da se radi osim da se zapeva ona koju je davno pevao Arsen Dedić:
“Čovjek il pas svejedno zajedno počnu da laju.
Sada u kolima istim, istom se voze kraju.
Jer, ovo je tužna priča i tužan konac ima.
Ovo je tužna priča o psima i psima.”

Pogledajte video priču

Miroslav Miletić

P.S. Kaže Djidji – nemoj da zaboraviš da podsetiš ljude na mogućnost doniranja. Dakle, #PodržiIzGlave

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close