Hopa cupa s majstorima

I eto, ispunjavam ja svoje snove, dođe dan da se preselim u otadžbinu Erdogliju, u zgradu tačno preko puta zgrade u kojoj sam odrasla, ali, imamo zaplet na samom startu.

Mićko kaže da ima tumor i da je on, što se njega tiče učinio sve da izbegne selidbu od koje ima traume iz detinjstva (vojnog lica sin – ovo mu je deveta selidba). Biće u bolnici, sprečen da učestvuje.

Loš start. Medjutim, Dragana dejstvuje na svim poljima.
Okupljam majstore, nema mnogo da se radi, sve je jasno, sve go profesionalac, emeritusi keramičari, stolari, montažeri raznih stvari. Akademici bre! Računam biće to brzo i efikasno.
Hot, medjutim.

Dobar dan, kad stižu vrata?
Gospođo, ja nisam nosač, doterajte vrata, ja samo montiram.
Pošaljem Đusu da spašava stvari, kaže, gledam u vrata, ali nemaju bravu!
Kako bre nemaju bravu, ja videla da ima?
Pa skinuli i stavili na druga i prodali, kažu, kupi vrata, za bravu se snađi.

Kod majstora, vreme je relativan pojam, tu su naučnici do koske!
Utorak je subota, 10 jun je 29. jul, on dolazi kad mu majstor popravi kola, jer pazi, majstor ne može da popravlja kola, jer ima majstore u kući, koji su nešto pogrešno šalovali, pa mora to da ispravlja, ne može da radi kola, a majstor koji doteruje meni robu nema čime da preveze, a ja nemam snage ni za nervni slom! Ali sam zato naučila sam šta je okapnica, šta je štemovanje, ključ četvorka, da je važno da li su na frižideru vrata leva ili desna.

Akademik za vodovodne cevi me je svojom ležernošću niklovao!
Majstore, nova česma, pritisak slab, curka. Pritisak mora da bude normalan, mašina će da mi rikne.
Aaaaa, dole je pritisak odličan, tu su sve nove cevi!
Pa kako samo dole, SVUDA su morale da budu zamenjene cevi!!!! ZAŠTO NISU???
Sleže ramenima, vidim i on se čudi zašto nisu. Kaže da su baš bile propale i trule ali, nije zamenio, ne zna šta je beše ono bilo, sad je kasno. Možda da reklamiraš česmu, ako si sačuvala račun, mada ne verujem da će to da reši, savetuje on mene, onako ekspertski…

Sledeći akademik mi kaže da visina koju sam izabrala nije odgovarajuća on ima svoj stil, i tako je zamislio da to bude te visine, to je standard u njegovoj profesiji.

Dani i dani su prolazili od majstora do majstora. Stizali su kad su u prilici, pa se desi da su trojica u poslu istog trena i sudaraju se, a onda četiri dana blejim kao pomahnitala čekajući emerituse za koje znam da neće doći.
Dolaze kao hirurzi, šrafciger, u radnom odelu, kačket, kao da snima reklamu, a ja kao iz dokumentarnog filma o pacijentima u psihijatrijskoj ustanovi.
U jednom trenutku, imam formirano kupatilo, nemam vrata, jer se krate 7 dana, imam majstore po ceo dan i vidim sebe kako ih sve streljam rafalno, više puta. Ali znam da je bolje da ćutim.

Jer pazi, ove sam jedva našla, da mi nije bilo brata da ih utegne, kontroliše i dahće za vratom, još se ne bih ni uselila! Boban mi je pokazao gde se kupuju pločice, a da ne koštaju 1000 evra, gde da kupim rigips i mrežicu, a da doteraju sa cementom i gipsom, ko prodaje dobre utikače sa keramičkim delom, našeg proizvođača, te su najbolje…

Ako niste znali, nema dovoljno dobrih majstora, svi rade preko negde, ili na većim objektima, za veću lovu. Razumem ih i ja bih tako, svako se bori da zaradi dobro, kad zna zanat. Prvi majstor za prozore mi se trećeg dana javio iz Bosne i reko da je otišao na kratko, ali krenuli ga poslovi, pa ako mi nije hitno, za mesec dva, sve će čas da mi išamara prozore za dva sata.
Spasao me Vojkan, došao, uzeo mere i sutra montirao prozore. Drug bre, čovek! A nemački mehanizam, samo klizi.

Ali sad dolazimo do ključnog pitanja, velike dileme: taj što ti dođe i kaže da je majstor za to i to, ko ti garantuje da on to stvarno zna da uradi kako treba, jer ti ne znaš, zato ga i zoveš.
Znači šta? Ne zameraš se, slažeš se, ne pada ti na pamet da ga na pola izbaciš naglavačke iz kuće, jer šta ćeš onda? Ko da ti stavi živu gumu na kanalizacionu cev da ne curi?

Jednom sam iz očaja napisala na FB da tražim majstora za vrata. Dođe moj bivši komšija Slaviša, uze meru, napravi vrata, doveze ih i montira! Ja u čudu! Pet puta sam ga pitala imaju li vrata bravu, da li u cenu ulazi i prevoz i montiranje, on čovek misli, viđu budale! Smeje se i kaže, imaju i špijuna i to po tvojoj meri.

Prodavci su posebna vrsta eksperata. Samo dovoze , ne skidaju s kamiona, o unošenju, nema govora, o montiranju??? Molim vas, pa oni prodaju, odakle oni znaju da uključe šporet ili mašinu???
Kačaljke za zavese su mi prodali za broj veće od kanalica garnišne, jer to je original iz Turske, tako se sad pravi.

Mića je u bolnici, pokušavam da ga poštedim, ali jednog dana pokleknem i napišem mu da me ne interesuje kako, ima smesta da ozdravi, jer ja više sa ovim naučnicima ne mogu da izađem na kraj. Ne umem. Oni su emeritusi, oni te znanjem i iskustvom opčine. Oni te stave u bezizlaznu situaciju i ti vrlo brzo shvatiš da nemaš drugog majstora, nemaš izlaza!
Pomislila sam da bi bilo volje da sam ja u bolnici a Mićko da se tera sa majstorima. A ona se setim da bi u većini slučajeva moj dragi rekao – Neka ga to tako, videćemo kad dodje Gana.

Onaj ko je rekao da je najviše suza proliveno zbog ispunjenih želja je u pravu, ali delimično. Ova žena ne plače. Ne kad je teško, posle može, kad suze teku slobodnim stilom.

Hiljadu puta sam proklinjala dan što sam se udala za novinara, ali mladost ludost, sve sam se nadala, opametiće se, prihvatiće se nekog zanata, vodoinstalater da bude, ili keramičar, para da se namlati. Mogli smo Italiju celu da obiđemo, kažu tamo keramičari prolaze ko nosilac Nobelovog priznanja!
On jok, novinar, umesto zlatnog sata ruske proizvodnje, za četres godina radnog staža fasovao rak, bakterije, zapaljenje pluća, apces, fistulu…

I šta sad?
Pa ništa, nešto zategnem sama, nešto još čekam za nedelju, dve.

Miću najviše čekam, mikrofone, miksete, pojačala, gajtane, sve sam šinula u kontejner. Nećeš ga majci legendo. Kupila sam mu alat, dok ga ne ugojim ima samo sa cvicanglama da se igra, a fugne ću da mu kupim celu paletu, nek se uči.

Eto, to sam htela da vam poručim, legenda ima novo zanimanje, startuje od proleća, cenu ja ugovaram, isplata meni na ruke, bez fiskalnog računa.

Usluga će biti skupa i loša, ali bato, ko ti stavljao pločice?
Mića noooovinar!
Eeeeeeeeeeeee! Nije skupo, vidiš da nije skupo, a ovo što ti se čini da je krivo, to će se ispravi kad se osuši.

Dragana Miletić

Podržite Draganu u ovom traumatičom trenutku. Donirajte – svaka donacija je dobrodošla.

#bude dobro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close