Ko su zlotvori koji su izmakli nastavnici stolicu

Odavno je prosvetnim radnicima stolica izmaknuta, još od kada im je srozan materijalni položaj, od kada se sistemski odugovlači da se donesu platni razredi i da dobiju status službenog lica. Stolica je izmaknuta od kada jedva sastavljaju kraj sa krajem, i žive bedno u kreditima do guše, dolaze na posao u staroj odeći, pocepanim patikama, razdrndanom autu ili na starom biciklu i srećni se vraćaju kući kad vide da im niko nije izbušio gume.

Izmaknuta im je stolica još od kada su pretvoreni u administrativne radnike, koji su pored časova, svake godine, sve više zatrpani administrativnim poslovima, vođenjem duplih evidencija i od kada umesto da im informacione tehnologije olakšavaju posao služe da se komplikuje sve što može da pojednostavi.

Stolica je iznaknuta od kada sve više posla nose kući, pa ih tamo osim pripreme časova, nastavnih materijala, testova i kontrolnih čeka silna papirologija, on-line seminari i svakodnevni dopisi ministarstva koji ih podsećaju da treba da su angažovani 24 sata jer svi govore kako oni ne rade ništa, imaju 100 raspusta, svaki državni praznik i lak posao.

Stolicu izmiču i roditelji koji ih cimaju kad god im se prohte, nedeljom u podne, praznikom od rane zore, uveče posle 22.00 jer su baš tad stigli sa posla. Izmiču i ne pitaju kako je moguće da smo i mi završili školu a da naši roditelji nisu imali privatni telefon od naših nastavnika. Niti se pitaju kako je moguće da za razredno starešinstvo, oko koga ima više posla celog meseca i kidanja živaca, nego oko držanja nastave – nastavnik ima dodak od 2.700 dinara na platu, što je menje nego dnevnica za skupljanje lešnika?

Izmaknuta je stolica odavno od kada je normalno da se pljuje po prosvetarima rečima: “Za šta oni primaju platu?” “Šta je teško da upiše dvojku?” “Oni ništa ne rade!” “To što nas teraju da učimo nikad nam neće trebati.” Zašto moramo da kupujemo knjige?” “Škola je gubljenje vremena, zatvor, produžena ruka sistema koji lomi kičmu.” (nastavi niz)

Zlotvori su i oni koji ne shvataju da je nasilje nad ženama u ovoj zemlji na previsokom nivou i da je svaka vest o nasilju nad nekom ženom propraćena gnusnim komentarima u kome se krivica traži na obe strane, umesto da se nasilje osudi i kazni bez relativiziranja.

Prosvetnim radnicima se izmiče tlo pod nogama od kada je u medijima obrazovni program neprepoznatljiv, a nepopularni pokušaji istog proteran na termine koje niko ne prati. Mediji izmiču tlo prosvetrima pišući na naslovnoj strani da je “učenik patosirao nastavnicu” (naslovna strana Srpskog Telegrafa od 17.11.2022.) ili da “profesorica nije povređena prilikom ova “šale” (k1info.rs). Kako nije, ako se obratila lekarima? Ajd da vama izmaknemo stolicu pa da vidimo da li boli? Je l’ trebala da isključivo krvari ili nešto slomi da bi bila povređena? Nije dovoljno što je otišla kod lekara? Niste čuli za traumu, duševnu bol koja boli više nego fizička?

Reč “šala” je klasično relativiziranje, da se izbegne, da se stvari nazovu pravim imenom. Radi se o nasilju koje je bilo planirano. Jer da nije učenici ne bi događaj direktno prenosili uživo na društvenoj mreži. Dakle neko je morao da podesi prarametre za prenos, i da “osmisli scenario” kako bi dobio što više lajkova. Nema tu šale, ali ima predumišljaja. I dok nas neinformisani, bahati i bezobzirni informišu – izmiču vrednosno tlo celom društvu.

Profesorici je stolicu izmakla bolumenta procedura koja podrazumeva pokretanje disciplinskog postupka, sazivanje Tima za borbu i sprečavanje nasilja, sastančenje Tima za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, davanje izjava od strane učenika, saslušanja, pisanje i izrada operativnih planova za učenike – sve same izmišljotine bespotrebnih procedira od strane Ministartva prosevete kako bi prosvetni radnici opravdali svoju platu – umesto da deca budu automatski isključena iz škole, sa zabranom prilaska nastvnici, a roditelji kažnjeni drakonskom novčanom kaznom i da to bude udarna vest 3 dana.

Pa da vidiš kome će to sledećem pasti na pamet i kako će roditelji naći vremena da porazgovaraju sa svojom decom o poželjnom i nepoželjnom ponašanju u školi, kada bi se takvi prestupi kažnjavali drakonskim udarom po džepu.

Jer ovi balavci koji su profesorici izmakli stolicu samo su izvršioci, dok su nalogodavci svi prethodno nabrojani.

Spisak nalogodavaca nije konačan, niz slobodno nastavite.

(tekst i naslov su preuzeti, uz dozvolu autora, sa fejzbuk strane Ženska asocijacija)

 

Podržite Iz glave. Kliknite i donirajte, svaka donacija je preko potrebna #IZGLAVE25GODINA

14 Comments

 1. Tačno je to što ste nalisali, ali da li su prosvetari ikada podigli svoj glas i izašli da se bore protiv ovakvih pojava?

  1. Još kako se bore i dižu glas, ali ako nemaju podršku onih koji odlučuju, sve je uzalud. Eto i pominjanje tih platnih razreda, zašto se stalo?

   1. “Doživotna radna mesta”???
    Odakle ti to Aleksa? Ako se upiše manje učenika, promeni se plan i program, smanjuje se norma odnosno posledično i plata, a konačno se i ukida radno mesto.
    Sve je manje novorođene dece, a samim tim i učenika, tako da sve više prosvetara ima i manju platu, a i sve više ostaje bez posla.
    Toliko o doživotnim radnim mestima…

  2. Zbog ovoga ne bi trebalo da dignu glas prosvetni radnici već cela nacija. Ovakav postupak prevazilazi probleme obrazovnih institucija. Ovde je problem u porodici, društvu i mentalnom sklopu koji nam se godunama naneće kroz medije

  3. Pa i da nisu, to znaci da ih treba tretirati kao nizu rasu? Kakav bedan pokusaj relativizacije ovog odvratnog dogadjaja..

  4. Mnogo puta, za sve ovo sto je napisano. I dobili smo: “oni imaju prava” i seminare o tolerancijama i ostale glupoati poput: “nemoj, tuzice nas, znas ko su oni?!”, tj. svaki put smo dobili cusku. Na kraju se ustajanje za svoja prava svelo na dizanje plata, jer ako ce svi da nas maltretiraju, bar nam plati sto to trpimo. Mnogo toga se desava iza zavese sto ljudi koji nisu pri prosveti ne znaju.

  5. Jesu, i te kako! Kad god se štrajkuje naglašava se položaj (status) prosvetnih radnika, a od naroda se samo čulo “pa, šta sad hoće?”. Nije samo novac u pitanju. Bilo je potrebno ovo da se desi, da biste otvorili oči i shvatili u kakvom položaju se nalaze prosvetni radnici.

 2. Poštovani,
  Hvala na ovom odličnom članku, očigledno je pisao neki vrlo upućen, iskusan i s pravom revoltiran profesor,
  Pozdrav,
  uz vas su svi pošteni, iskreni pravednici!

 3. Poštovani,
  Hvala na ovom odličnom članku, očigledno je pisao neki vrlo upućen, iskusan i s pravom revoltiran profesor,
  Pozdrav,
  uz vas su svi pošteni, iskreni pravednici!

 4. A još isto tako strašno je to što će ti ”kromanjonci” i ako budu, kakogod, kažnjeni, biti heroji i uzor sve većem plemenu istih takvih. Sve vrednosti su u ovom društvu i pod ovom vlašću unakažene.

 5. Upravo tako! Roditelji su zaboravili da uce svoju decu moralnim vrednostima.Sve sto je bilo normalno u generacijama 80 i pre, za sadasnje generacije vise nije.Propagiraju se pogresne vrednosti u porodicnom modelu.Roditelji su Broj 1 odgovorni.A ako ti isti Roditelji ne mogu to da handluju, onda neka se opredele da nemaju tu odgovornost, mogu da usvoje psa ili macku..

 6. Što se tiče stanja i odnosa, delimično su i oni krivi.
  Plate su tolike koliko država može da izdvoji.
  Ako je neko nezadovoljan, uvek može da da otkaz.
  Najgori su roditelji, što im se dozvoljava da se mešaju u sve.
  A što tiče kredita, tu im niko nije naredio da uzimaju, pa sad skrpljaju kraj sa krajem. Zašto su ga uzimali..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close