Kolektivna pobeda FCA Sindikata

Posle teških i napornih pregovora Sindikata Fiata sa predstavnicima Vlade Srbije i mrskog multinacionalnog poslodavca dogovor je postignut.

Gazde su klekle.

To bi bila najvažnija vest ovog dana, nedelje a koliko vidim i sledećih nekoliko godina.

Šta je dogovoreno?

U vestima kaže ovako:
Kompanija Fiat je radnicima u Kragujevcu ponudila povećanje zarade od devet (i još malo) odsto, i to od avgusta tri (i još malo) odsto, a od februara 2018. godine šest (i još malo) odsto.
Fiat je ponudio i plaćanje u duplom iznosu prevoza kada radnici rade van standarnog radnog vremena, kao i isplatu u avgustu polovine bonusa efikasnosti za 2016. godinu.
U ponudi je i formiranje komisije u kojoj će biti predstavnici kompanije i radnika za utvrđivanje na kojim to radnim mestima ima preopterećenih radnika. Gde škripi i gde radnici trče za trakom – iliti gde fale radnici.

 

 

Najvažnije od svega, a toga nema po vestima – dogovorom koji je postignut dobili smo praktično i odgovor na glavno pitanje – da li Fiat ostaje u Srbiji ili odlazi?

Pa, ostaje, šta bi drugo.

Jer, ako je dogovoreno da se u sledeće TRI godine plate zaposlenih uskladjuju se sa projektovanom inflacijom onda nemamo oko čega da se brinemo. Ni radnici Fiata, ni gradjani Kragujevca, a i šire uzev u celini i celosti Srbije.

Znači, čak i ako Fiat ode, recimo u Tunguziju,  ima da isplaćuje plate radnicima plate sledeće tri godine. To je pošteno. Dovoljno su uzeli možda je vreme da malo i vrate. To je ono što je najbolje, logično je, barem ja tako shvatam.

Ipak, najlepše od svega (za sve nas, ne samo za radnike) je sledeće: dogovor podrazumeva i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina bonusa biti isplaćena u decembru.

Šta je ovde najlepše?

Pa, podsećam na ovom istorijskom mestu – Kragujevac je geografski centar Srbije, kolevka demokratije, novinarstva, svega, kolevka radničke samouprave. Izborio se Kragujevac i to sada ima da ide kao koncetrični krugovi. Nova godina će se slaviti dva puta. Imaćemo letnju i zimsku Novu godinu.

Ma, biće sve o.k. Biće lačo, što znači da će biti dobro.

Uostalom pogledajte ovaj opušteni letnji video uradak

 

Miroslav Miletić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close