Milan Mladenović – kao da je bio uvek

Da je sreće i da je Milan Mladenović živ, mnogi od bruke i sramote ne da ne bi nikad uzeli gitaru u ruke i stali pred mikrofon, nego nikad ne bi ni pomislili da se bave muzikom.
Gledam danas klince koji imaju 15 – 20 godina i mislim se šta oni na osnovu ove lavine pohvala na račun Milana Mladenovića mogu da pomisle – da je to neki tip kome su se svi sklanjali s puta, da je živeo kao car, da je bio poštovan i uvažavan.
Ma, jok, daleko od toga. Mnogo daleko.

Dok je bio živ svirao je “gde je bilo struje”, po malim i malo većim salama, onda i po halama, njegove pesme i ploče slušali su i kupovali retki, koji su znali o čemu se radi ili su barem bili radoznali, živeo je kako je znao i umeo – nekad bolje, nekad lošije, ne popuštajući, bez kompromisa.
Nikad nije živeo onako kako je zasluživao. Vladali su torbo – folk heroji, bile su vesele osamdeste i tužne devedesete. Državna bezbednost je drogom uništavala rokenrol ili ga kontrolisala… bolje da dalje ne širim.
Da bi te uvažavali, da bi bio prihvaćen, shvaćen i cenjen u ovoj zemlji prvo moraš da umreš. Tako je i sa Milanom. Otišao je kad je imao 36.
Sada svi oni koji nikada nisu emitovali na radio programu neku njegovu pesmu drobe o “značaju EKV”, o njegovom uticaju…bla, bla. Danas vrte njegove pesme do besmila, društvene mreže su prepune pesama sa joj tube kanala, sjećanja naviru, odjednom svi su ga poznavali, na ti sa njim, kao nokat i meso.
Muka mi je svih tih priča. Gledao sam sve to svojim očima, živeo sam, slušao svojim ušima, bio sam, prisustvovao sam, pričao sam, pisao sam… Džaba.
U stvari i nije džaba  – samo je zakasnelo. Jer bez obzira na sve, saplitanja, ignorisanja, favorizovanja gorih, MIlan je jedan od najvećih i najznačajnijih autora, kantautora rok muzike koji su ikada udarali po gitari pod ovim nebom. Kao da je bio uvek. I ostao zauvek.
Zašto sam u svojim emisijama retko emitovao muziku iz tog vremena? Mislio sam i sad mislim se bolje je da “sviramo” neke nove klince, rokere koje niko ne želi da “pusti”. Sada je njihovo vreme.
Bolje sad nego da ih “sviramo” kad ih ne bude bilo.

Evo cele priče o Milanu #izglave emitovane u emisiji 5.11.2014. godine

Miroslav Miletić

Ako mislite da ovo i ostali radovi na ovom sajtu vrede onda #Pridrži i #PodržiIzGlave – donirajte, svaka donacija je dobrodošla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close