Požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji (hronologija)

Požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji izbio je oko 3 sata ujutru u četvrtak, 4.januara. Osumnjičen za podmetanje požara je Nemanja Gavrilović koji je istog dana i uhapšen. On je nosio je nanogicu zbog ubistva u pokušaju, a u noći kada je izazvao požar, skinuo je elektronski nadzor. Osumnjičeni je od 2012. zakupljivao deo prostora škole.

Osumnjičeni je od 2012. zakupljivao deo prostora škole, i to otprilike na dve godine, rekla je za u razgovoru za emisiju Kako Ti Kažeš Radija 34 pomoćnica direktorke Gimnazije, Sanela Ristić-Ranković.

Na pitanje kako je moguće da je prostor škole izdat osobi sa dosijeom, kaže da nije sigurna da je tada taj dosije postojao. Navodi da je ugovor bio na dve godine. Ideja je bila da se taj prostor izda, da ga zakupac opremi, sredi, i da to ostane na raspolaganju školi, navela je. Takođe, razlog za izdavanje bio je, kako navodi, potreba da se đaci šalju na takmičenja i finansiranje toga.

“Škola je na budžetu Republike Srbije, kao škola od posebnog interesa i nije bilo bojazni da se računi neće plaćati, ali je za neke stvari trebalo više novca, kao što je slanje naših učenika na takmičenja”, navela je dodajući da ta škola ima više takmičara od većine ostalih.

Kaže da se takmičenja često finansiraju iz sopstvenih sredstava, ali i od izdavanja svečane sale za koncerte i fiskulturne sale. Taj prostor, koji je ta osoba dobila na korišćenje nije bio opremljen, ideja je bila da se prostor izda i da zakupac opremi taj prostor, a po ugovoru je sve to trebalo da ostane školi, navela je Ristić-Ranković.

“Zakupac nije plaćao na vreme račune, čim je istekao ugovor direktorka nije dozvolila da se on obnovi, pa se ta osoba osetila oštećenom”, navela je.

Zgrada, kaže, nema čuvara, jer zakonom to nije predviđeno: “Ne mogu da se setim koje godine su ukinuti čuvari, kao mera štednje”. Kaže da je, do 1 sat posle ponoći, tu je pomoćni radnik, a da škola ima sigurnosne kamere, na osnovu kojih je i identifikovan osumnjičeni za podmetanje požara.

Kako je prenela, on je u školu ušao sa zadnje strane, preko đačkog toaleta. Sam izbor zapaljenih lokacija je izbor baš simboličnih delova zgrade, i sugeriše da sve to nije bilo slučajno, navela je Ristić-Ranković.

Prva kragujevačka gimnazija, izgrađena 1833. godine, je pod zaštitom države kao spomenik kulutre.

Evo celog razgovora

 

Jutro posle požara bilo je u znaku čišćenja. Gradska vlast je reagovala odmah. radnici “Čistoće” Kragujevac su obavili dobro svoj posao, vrlo brzo i efikasno. Pomagali su im i zaposleni u Gimnaziji.

 

Ovako je izgledala nastavnička kancelarija

 

Izgorele nastavnička kancelarija ali ne i dnevnici, kancelarija direktorke i sekretara.
Izgorele su vrlo vredne stvari, istorija ove škole.

 

185 godina Gimnazije. Mnogo godina je nestalo u noćašnjem požaru.
Praktično, šteta je neprocenjiva.

 

U petak ujutru pojavilo se i saopštenje za javnost Prve kragujevačke gimnazije

Posle podmetnutog požara koji je 4. januara 2018. teško pogodio Prvu kragujevačku gimnaziju, učenici, uprava, nastavnički kolegijum i zaposleni u školi, obraćaju se javnosti sa porukom da se osećamo napadnuto ali i da verujemo u solidarnost i podršku sugrađana i najšire društvene zajednice.
Zahvaljujemo se policijskoj upravi, vatrogascima, lokalnoj samoupravi i svim javnim službama koje su pravovremenom profesionalnom intervencijom najpre sprečile eskalaciju požara, a zatim sprovele i najavile buduće aktivnosti na sanaciji učinjene štete. Posebno se zahvaljujemo svim građanima Кragujevca koji su se dobrovoljno i samoinicijativno javljali sa porukama podrške, nesebično nudeći svoju volontersku pomoć.

Materijalna šteta učinjena Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je neprocenjiva. Naprosto, zgrada i prostor naše škole su takvi da je nemoguće ugroziti ih a da se time ne ugrozi i neki deo istorije i nacionalog identiteta. Međutim, ugrožene su i nematerijalne vrednosti koje naša škola s dužnom predanošću prenosi novim naraštajima, pre svih miroljubivost i tolerancija. Prva kragujevačka gimnazija je jedna od retkih škola u kojoj problem vršnjačkog nasilja ne postoji. Imena naših učenika čitaju se na naslovnim stranama štampe, kada kao društvo s ponosom ističemo postignuća naše omladine. Međutim, poslednjih godina, u crnim hronikama naša imena se učestalo nalaze kao žrtve nasilja.
Škola bez nasilja ne prihvata ulogu žrtve i ne pristaje na nasilnost kao atribut socijalnog okruženja. Zato najavljujemo niz aktivnosti, odmah posle božićnih praznika i konsolidacije škole. Pozivamo sve dobronamerne pojedince da prate našu javnu akciju sa ciljem da demonstriramo da su civilizacija, tolerancija i kultura miroljubivog sporazumevanja nepobedivo i većinsko raspoloženje Кragujevca, Srbije i sveta. Đaci i zaposleni Prve kragujevačke gimnazije su građani tog sveta i beskompromisno pripadaju njemu i njegovoj odbrani u našem prostoru i vremenu.

 

U subotu, na Badnji dan, očekuje se poseta Ministra prosvete.

Miroslav Miletić

One Comment

  1. Мислим да би требало интервјуисати и особу која је осумњичена за подметање пожара.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close