RANKOVIĆ: NE BIH DISAO BAŠ MNOGO DUBOKO

Kada doktora Nebojšu Rankovića pitate šta se dešava sa kvalitetom vazduha, o čemu se toliko priča u zadnje vreme, on će vam reći – “Što se mene tiče, nema nekih većih iznenadjenja, u Kragujevcu se ništa specijalno novo nije desilo u odnosu na prethodne godine, osim možda malo povećane frekvencije saobraćaja.”
Ranković je specijaliste higijene, uža specijalizacija komunalna higijena. To je čovek koji već 25 godina prati kvalitet vazduha u Kragujevcu. On je sa svojom ekipom iz Instituta za zdravlje u Kragujevcu merio indeks kvaliteta vazduha kada to niko u Srbiji nije radio.
Po njegovim rečima i dalje su glavni zagadjivači, kada je Kragujevac u pitanju, uz saobraćaj, toplane i individualna ložišta. I to tako traje godinama, ništa se menja.
Koliko godina meri isto toliko godina, dakle već četvrt veka, u svim svojim izveštajima Rankvić uz rezultate (ne)kvaliteta vazduha predlaže i kratkoročne i dugorčne mere. Predllozi idu na dve adrese – lokalna samouprava i nadležni republički organi.
Manje – više, to vam je sve ono što ovih dana možete naći u peticijama raznih udruženja gradjana ili organizacija koje kruže po društvenim mrežama.
Posle toliko godina neko drugi bi možda digao ruke od svega pogotovu danas kada se više gušimo nego što dišemo.
Na moje pitanje da li je i pored svega optmista Ranković kaže da nije važan njegov optimizam ili pesimizam. “Nije to u pitanju, isto kao što ovaj razgovor nije namenjen ljudima ljudima koji prate situaciju sa kvalitetom vazduha. Važno je da ova priča probudi kako one koji gazduju sredstvima koje zagadjuju vazduh, tako i nadležne gradske i republičke strukture.”
Na kraju sam ga pitao da li da dišemo duboko ili plitko?
“Ne bih baš mnogo duboko.”, rekao mi je Ranković.

 

Hvala vam što pratite ovu emisiju. #PodržiIzGlave – klikni ovde i doniraj.

Miroslav Miletić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close