Što se bore misli moje?

Svojevremeno sam, razmišljajući o budućnosti emisije „Iz glave“, napisao blog sa naslovom – Završiću na lajavcu. Ali buduća sadašnjost me je brzo demantovala i evo me – nisam završio nego počinjem, okrećen novi list, novu stranu, stranu za doniranje.

Kako i zašto je došlo ovog „ko bi se tome nadao“ obrta?

Dugo sam pokušavao da nadjem odgovor na ovo pitanje. Sve dok jednog dana nisam shvatio da se u ovom slučaju može sasvim opravdano primeniti onaj dobro poznati odgovor – Ne slažem se sa pitanjem. Nije pitanje kako i zašto stranica za doniranje, i uopšte odakle ja u tom digitalnom svetu, svetu interneta. Zaista nije, jer „Iz glave“ je tamo od svojih prvih dana.

Po raznoraznim ćoškovima tog beskrajnog prostora, na svim tim klaudima, miks i saund, na ju tjubu, pa čak i na zaboravljenom maj spejsu, nalaze se već dvadesetak i nešto godina na stotine i stotine emisija „Iz glave“ što celih što njenih delova. Postavljao sam ih nekada davno odmah posle emitovanja emisije na radiju, dizao na internet, radili su to i drugi, nezavisno od mene. Tada se to nije kao sad zvalo podkast.

Ako vas ne mrzi ukucajte „iz glave“ na Guglu. Prvo što će vam iskočiti su ili razni naslovi u vezi emisije ili istoimena pesma popularne Severine. Koje društovo, a? Posle skoro četvrt veka emitovanja.

Uostalom, najbolji dokaz da je emisija „Iz glave“ uvek primenjivala nove forme izražavanja je i podatak da je prvi lajv strim na fejzbuku u Srbiji emitovan sa njenog „pozorišnog izdanja“ – Operetsko kabaretskog oratorijuma iz glave. To se nastavilo već koliko sutradan i danas je emisja „Iz glave“ najmanje tri puta nedeljno na internetu, u živo na fejzbuk strimu na strani emisije.

U tom smislu, mogućnost doniranja je nešto što se kad tad „moralo“ pojaviti na sajtu emisije

„Iz glave“ nije na državnim jaslama, nikad nije bila miljenica onih koji su u svojim rukama držali ili dan danas drže sve te silne pare koje nam obezbedjuju ostvarivanje našeg prava da znamo ništa ili uživamo u prostačkim i zatupljujućim sadržajima. S druge strane, nikad nije bila ni na izvoru raznoraznih fondova koji tako obilato finansiraju medije po Srbiji.

Uvek sam se kao autor emisije trudio i trudim da se razlikujem po boji slova svog pisanja, po boji glasa kojim govorim, uvek sam teže dolazio do reči, vagao ih, gutao ili gužvao, bacao pa ponovo tražio, ispravljao, drugačije izgovarao. Učio i učim. Mučio i mučim. Toliko vremena… Uvek sam se trudio i trudim, evo i sad! Koliko god sam znao i umeo.

Sloboda govora nema cenu. Ili ovako: ima ali bolje da vam ne kažem kolika je. Uglavnom, danas je – nikad skuplja. Ja sam je plaćao i plaćam. I ne samo ja nego i moja porodica. To je bio moj izbor od prvog dana, od 19. godine kad sam počeo da se bavim novinarstvom pa sve do danas – sve u svemu 39 godina. Za šest meseci biće okruglo 40. Jubilej, malo li je na ovu skupoću?

Eto, što se bore misli moje, eto vam odgovor na pitanje iz naslova.

Ne kažem, možda ću nekad i završiti i na lajavcu ali internet je ipak „glasniji“ i „dalje“ se čuje. Nekako mi je mali (samo) radio, širim se na internet sa novim sadržajima – video i audio podkasti, blogovi, intrevjui, nove predstave, knjiga… svašta mi je na pameti.

I eto, tu sam gde sam. Da stanem ne mogu i neću, idem dalje, sad i uz pomoć prijatelja, uz pomoć slušalaca, onih koje sam smatrao i smatram za jedine i prave sudije onoga što radim.

Zato je možda bolje reći – tu smo gde smo, svi mi zajedno. Tu smo na strani donacija koja vam nudi mogućnost da podržite emisiju „Iz glave“ ili jednokratnom donacijom ili ponavljajućom (mesečnom) gde možete da odredite da se sa vaše kartice svakog meseca „skida“ odredjeni iznos.

Ali zašto biste vi to radili? Imate mnogo pametnijih načina da potrošite primera radi 500.00 ili 1.000,00 dinara. Uostalom sve to što ste do sada imali prilike da čitate ili videte na adresi izglave.com ili sve ono što ćete tek imati prilike da vidite, čujete ili pročitate ionako vam je dostupno i to besplatno.

Odgovor su sledeće reči: podrška, solidarnost, otpor, protest… sve ono što u stvari i jeste emisija „Iz glave“.

Jer, posle  posle toliko godina, posle, po nekim grubim procenama, preko 30.000 ispričanih priča “iz glave”, u čemu sam uveliko nadmašio i legendarnu Šeherezadu, emisija se vratila na početak, na razlog svog nastanka – borbu za slobodu medija, za slobodu govora. Pa, evo prilike da učestvujete u toj borbi.

Uostalom, jednim delom, slušanjem emisije, već podržavate emisiju i učestvujete u toj borbi. Evo prilike da podršku nastavite. Klikni i podrži Iz glave.

Miroslav Miletić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close