Umesto Utiska – Aleluja iz Kraguja*

Eeeeeeee, dobro veče.

Da li vas je sramota, da li crvenite, da li vam je neprijatno na račun nekog drugog, obično člana političke elite, mada za njima ne zaostaje ni kulturna, sportska, privredna ili verska elita…. Mene je sramota, ja crvenim na tudj račun. Večeras me interesuje kakav je vaš odogovor na ova pitanja. Dokle ćemo da crvenimo, dokle ćemo da se stidimo, dokle ćemo da spuštamo pogled ka zemlji? Dokle ćemo, iznervirani, da menjamo kanale na televizoru ili bacamo novine sa naslovima od kojih se običnom čoveku diže kosa na glavi.

Dokle ćemo, na kraju krajeva, da slušamo gromoglasno ćutanje uplašene većine gradjana ove zemlje i bespomoćno glasno vikanje, ne više ni manjine, nego pojedinaca koji su smogli snage i hrabrosti da progovore o onome što ne valja u ovoj zemlji. Da li ćemo jednom zauvek da progovorimo ili zaćutimo i nastavljamo da, krsteći se sa obe ruke, ponavljamo – Bože, dragi, da li je ovo moguće.

Da li je i Bog digao ruke od nas ako se ikada i pozabavio našim problemima?

Odgovore na ova i slična pitanja probaću da dobijem od mojih večerašnjih gostiju. Sa moje leve strane Rudni visokokalorični velikodostojnik, dobro veče. I sa moje desne strane Rudni čunga bunga lunga bunga staromučenik. Dobro veče i vama.

Pa, evo da počnemo sa vama poštovani visokokalorični verodostojniče – Ima li Boga, prati li on šta se ovde dešava i da li ga je sramota zbog svega ovo vidi, ako vidi?

“Naravno da ima Boga, čedo moje zalutalo, naravno da ima. Bog pažljivo prati sve što se dešava svima nama, svakog dana svedoci smo mnogobrojnijeh iskušenija koje pred nas postavlja a koje, rekao bih, mi njegovo verno stado, uspešno prolazimo. Nema Bog razloga da se stidi nas, što se ne može reći baš za neke druge koje ne bih ovog puta pominjao. Naprotiv, Bog je zadovoljan našim stadom. Zadovoljan je snagom naše vere. A ko ima vere, znate i sami, sve može da uradi, sve što pomisli.”

Hvala, evo da pitam i vas poštovani Čunga bunga lunga bunga staromučeniče – da li vas je barem malo sramota? Da li nekad kad se pogledate u ogledalo pomislite da ćete gorite u paklu.

“Pre svega da vam se zahvalim na pozivu da gostujem u vašoj emisiji. Trebalo je da dobijem tri rudno muljana priznanja pa da me pozovete ali što kaže naš narod kad zimi stigne grejanje – bolje ikad nego nikad. Šta da vam kažem. Ja lično nikada, a ni moj brat, znate koji mili moji, nećemo goreti u paklu. Pogotovu neće naš pastir i premudri i presvetli Prvorodjeni Prvomučenik. Naprotiv, rudno muljanja vatra za koju imamo, da možda i neskromno kažem, velike zasluge, ne služi da neko u njoj izgori nego da se svi mi iz našegaje vernogaje stada zagrejemo.”

A to što je, recimo,pod čudnim okolnostima sagoreo moj kolega Panić, ili što je recimo, bukvalno izgorela, kuća novinara Jovanovića u Grockoj, to je bilo slučajno?

“To su usamljeni ekscesi. Znate nije lako kontrolisati vatru, Pogotovo rudno muljanu vatru. Ume da se otrgne kontroli ali to su izuzeci, uveravam vas, čedo moje zalutalo, to su iskušenija koje Bog postavlja pred nas.” – rekao je Rudni visokokalorični velikodostojnik i pogledao  u pravcu Rudnog čunga bunga lunga bunga staromučenika. On je, gledajući u vis, slegnuo rukama, preksrstio se i rekao: “Ne ponovilo se nikad više.”

O.K. da predjemo na večerašnje predloge.

Predlog broj jedan je uručenje Ordena Rudnih staromučenika visokokaloričnog muljanja. I evo, da čujemo šta je tom prilikom rekao moj večerašnji gost Rudni visokokalorični velikodostojnik.

“Ovaj Orden moj voljeni brate po rudnom muljanju, staromučeniče moj govori sve. On govori brate moj o tvojoj veri i o tvojoj, brate, da kažem, ljubavi. Hvala ti brate moj po rudnom muljanju što čuvaš pre svega porodicu, hvala ti bratiću moj što si sagradio svojim, čistim kao suze, rukama ovaj prelepi hram, hvala brate što čuvaš veru, nadu i hvala brate moj što pomažeš sa po tri ili dve hilljade mnogima, što pomažeš, dakle nesebično brate, više drugima nego sebi i time, brate moj, upravo održavaš rudno muljanu vatri koja greje dušu i telo našeg vernogaje stada.” – rekao je Rudni visokokalorični velikodostojnik.

Predlog broj dva je primanje Ordena Rudnih staromučenika visokokaloričnog muljanja. Pogledajmo šta je tom prilikom rekao do botnik ovog visokokaloričnog priznanja Rudni čunga bunga lunga bunga staromučenik.

“Želim da se zahvalim na ovom visokokaloričnom rudnom priznanju koje sam dobio iz, čistih kao suza, ruku mog prijatelja i brata Rudno visokokaloričnog velikodostojnika. Ovo je treće priznanje koje sam dobio za svoje dugogodišnje čunga bunga lunga bunga rudno muljanje.

Braćo moja, samo da naglasim da ja ovo priznanje delim sa svim pripadnicima našegaje vernogaje stada a posebno sa moji bratićem, znate svi koji mili moji. Nas dva brata se decenijama zajedno borimo da pokažemo da ne može niko da nam, braćo, dakle, ne može, braćo i gotovo, promeni ime i prezime i da nam “oni”, znate mili moji dobro koji, da ih ne pominjem i ne skrnavim ovakj sveti čas, da nam braćo moja po veri, nadi i vatri koja nas viskokalorično greje, pričaju ko smo, šta smo, odakle smo i čiji smo i kako ćemo da se zimus grejemo.

Ali na današnji dan Rudnog staromučenika visokokaloričnog muljanja treba da praštamo i onima koji su umesto na rudno muljanje greju na druge, braćo moja, diskutabilne i svakako skuplje načine. Oni i ne ne zaslužuju ni da im pominjem ime na današnji dan, brate moj što mi uruči ovo priznanje i braćo moja po veri, nadi i vatri koji svedočiste ovom velikom činu za sve nas.

Naravno i da se zahvalim i našem premudrom i presvetlom Prvorodjenom Prvomučeniku što je verovao u mene i mog  bratića, znate vi svi koji mili moji a posebno se zahvaljujem na primenjivanju hrabrosti i mudrosti. Ne moram da vam ponavljam da danas samo mudrom i hrabrom politikom možemo da sagledano sve ono što se dešava našoj napaćenoj zemlji i čitavome našemuje stadu kao što to radi naš pastir i premudri i presvetli Prvorodjeni Prvomučenik.” – rekao je Rudni čunga bunga lunga bunga staromučenik.

Večeras, zbog letnje šeme, nema uključenja  gledalaca u program ali možete da zovete i glasate. Isto važi i za tviter.

Dok čekamo rezultate glasanja da vas pitam. Malopre ste i jedan i drugi rekli da vas nije sramota, da vas nije stid. Hoće li vas stid nadživeti? Ko će prvi?

“Čedo moje zalutalo”, – oglasio se prvo Rudni visokokalorični velikodostojnik – “mislim da je vaše pitanje pogrešno. Ne bih se složio sa vašim pitanjem. U suprotnom ovo ne bi bila emisija nego svojevrsni proces. A za tim nema potrebe. Ni ja, niti bilo ko od nas vernogaje verujućega stada nema razloga za zabrinutost. Stida nema a kad stida nema on ne može ni da nas nadživi. Postoji samo ponos. A ponos je drugo ime za naše stado.”

“Slažem se sa mojim bratom”, – rekao je Rudni čunga bunga lunga bunga staromučenik. “Kakva crna sramota, kakav crni stid. Mi smo, braćo moja, hrabro i ponosito stado, sve nas greje ista rudno muljana vatra i ogromna, nemerljiva topla bratska ljubav za našeg jedinog pastira i premudrog i presvetlog Prvorodjenog Prvomučenika. Mi smo jači i bolji od stida, mi ćemo nadživeti stid, ja u to nemam sumnje kao što ne sumnjam u našu rudno muljanu vatru, kao što nikad nisam i neću posumnjati u moga bratića, znate vi koji mili moji, i mog i našeg jedinog pastira i premudrog i presvetlog Prvorodjenog Prvomučenika.”

Hvala na odgovorima. Šta kaže glasanje? Nerešeno. Šta kaže tviter? Isto nerešeno. Pa, ovo se još nije dogodilo. O.K. kamermani da vas čujem. I vi nerešeno. Pa, šta je ovo? Ne mogu da verujem.

“Božija volja, Njegova volja je jasna.” – rekao je Rudni visokokalorični velikodostojnik.

“Čudo, samo On može ovakovo čudo da napravi.” – prekrstio se, gledajući u vis, Rudni čunga bunga lunga bunga staromučenik.

Dobro, ne znam šta je, uglavnom nerešeno je, stigli smo u svakom slučaju do kraja. Nadam se da ste zadovoljni odgovrima koje ste čuli večeras. Moji gosti kažu da nema razloga da se stidimo, da nas bude sramota. A vi šta mislite – da li će nas stid nadživeti? Laku noć.

Miroslav Miletić

P.S. Aleluja iz Kraguja* je naslov koji je prvi put osamdesetih godina prošlog veka smislio i upotrebio pesnik Radovan Šarenac.

Ako ste stigli do ovih redova nemam razloga da vam objašnjavam zašto i kako su donacije, za ono što je do pre godinu dana bila radio emisija Iz glave, jedini izvor prihoda. Ako mislite da ovaj rad i ostali sadržaji na ovom sajtu vrede kliknite na link i donirajte. U svako  slučaju čitajte i komentarišite

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close