VLOG: GUJKAN PROTIV LIBERALNOG EGOIZMA

Ne znam koji je ovo po redu razgovor koji sam imao sa Nebojšom Veljkovićem Gujom u zadnjih godinu dana. Bilo ih je sigurno desetak. Ovaj koji smo vodili 3. januara 2020. godine, dan pre obeležavanja godišnjice protesta u Kragujevcu, razlikuje se od prethodnih po tome što je snimljen. I ne samo po tome: nismo kao i obično sedeli u kafiću nego smo prošetali od Robne kuće do Gimnazije i razgovor završili na stepeništu, mestu gde je Guja proveo najviše vremena u ovih godinu dana.

On je jedan od organizatora protesta u Kragujevcu. Od početka do danas kroz organizaconi odbor je prošlo mnogo ljudi. Dolazili su i odlazili. Za Guju je ovo bilo novo iskustvo. On je solo igrač, tvrdoglav, uporan, uveren da je uvek u pravu. Sa svakim od članova odbora barem jednom Guja je imao “sukobljeno mišljenje”, svadje i sukobe, ali danas, kad pogleda šta se sve dešavalo ipak, na kraju razgovora, kaže: “Svi koji su prošli kroz organizaciju protesta fenomenalno su odradili svoj posao bez obzira da li se u nečemu slagali ili neslagali. Uvek sam gledao da od ljudi izvučem najbolje a valjda i oni od mene.”

Proglas ili poziv na uzbunu, kako je nazvao jedan kratak tekst, koji je napisao negde u vreme početka protesta možda na najbolji način daje odgovor na pitanje – zašto protesti? Zbog kršenja zakona.

Na početku šetnje upravo smo o tome razgovarali. Pogledajte razgovor. Tu su vam, izmedju ostalog, i odgovori na sledeća pitanja:

Zašto ne postoji tzv. “politička volja” za sprovodjenje zakona u Srbiji?
Da li je za izlazak na izbore ili za bojkot?
Zašto je 2008. godine smislio i sprovodio svoju kampanju – Kad ste krali niste zvali.
Kako treba rešiti pitanje Kosova?
Šta je pričao sa liderima opozicije? Kakvi su Djilas, Jeremić, Obradović?
Da li su protesti smišljeni da bi opozicija kupovala vreme? Da li su oni svojevrsni izduvni ventl za nezadovoljne gradjane? I zašto na protestima nema više ljudi?
Kakav je njegov odnos prema predsedniku Srbije? Zna li Vučić šta je empatija? Da li je njegovo ponašanje osveta “iskompleksiranog tinejdžera”?
Koliko smo odmakli u fašizaciji društva?
Da li je rešenje u pomirenju gradjanske i nacionalne Srbije?

 

Hvala vam što pratite ovu emisiju. Svaka podrška je važna. Zato #PodržiIzGlave – klikni ovde i doniraj.

Miroslav Miletić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close